Skip Navigation Linksآرکا صنعت تیوان > صفحه اصلی > مقالات > مقاله
جوش پلاستیک مدرن و استاندارد با سشوار صنعتی
جوش پلاستیک بدون توری جوشکاری پلاستیک

جوش پلاستیک چطور انجام می شود؟

جوشکاری پلاستیک و کاربرد آن در خودروسازی

در این مقاله قصد داریم درباره جوشکاری پلاستیک با دستگاه و کاربرد آن در خودرو سازی، لوازم و تجهیزات جوش پلاستیک و قیمت توری جوش پلاستیک صحبت کنیم. حتما وقتی از جوشکاری با دستگاه صحبت به میان می آید، بنابر شرطی سازی ذهنی، جوش دادن دو قطعه فولادی یا فلزی، همان جوشکاری فلزات به ذهن راه پیدا می کند. اما با توجه به پیشرفت صنعت در شاخه های مختلف، می توان قطعاتی از جنس های متفاوت را نیز به هم جوش داد این مقدمه ای برای صحبت درباره جوشکاری پلاستیک است.

البته باید در نظر داشت هر دو قطعه که تحت جوشکاری با دستگاه قرار می گیرند باید از یک جنس باشند. همانطور که در مقاله " انواع پلاستیک و کاربردهای آن " آورده شده است، بخش عمده ای از وسایل مصرفی روزانه و یا قطعات استفاده شده در صنایع مختلف از جنس پلاستیک طراحی شده اند. موارد مصرف پلاستیک، بازه ی بسیار گسترده ای را در بر می گیرد که ساخت وسایل بازی، ساخت لوازم پزشکی، ساخت لوازم خانگی و صنعت خودرو سازی را در بر می گیرد. بنابراین بحث جوش پلاستیک به کمک سشوار صنعتی در این حیطه ها اهمیت بیشتری پیدا میکند.

در این مقاله با آرکا صنعت تیوان همراه ما باشید تا تفاوت بنیادین جوشکاری با توری جوش پلاستیک به روش قدیمی را با جوشکاری پلاستیک به سبک مدرن و استاندارد و کاربرد آن در خودرو سازی را در مقام مقایسه آوریم.

توری فلزی جوش پلاستیک و روش قدیمی جوش پلاستیک

قبل از اینکه آموزش جوش پلاستیک را شروع کنیم، باید خاطر نشان کرد روش سنتی جوش پلاستیک که بیشتر در سپر سازی (جوش پلاستیک سپر) کاربرد دارد، با نام اتصال موقت نیز شناخته شده است. در جوشکاری پلاستیک به صورت موقت، معمولا از یک قطعه توری فلزی جوش پلاستیک و یا در مواردی از میخ فلزی هم بعنوان واسط استفاده می شود.

کاربرد توری فلزی جوش پلاستیک

روش کار به این صورت می باشد که پس از گرم کردن پلاستیک، توری فلزی جوش پلاستیک یا میخ را با فشار بر روی محل مورد نظر، قرار میدهند. با این روش پلاستیک بصورت موقت به توری فلزی می چسبد. اما بدلیل تفاوت در جنس توری فلزی و پلاستیک، این اتصال دائمی نیست و با گذشت زمان و در اثر جابجایی اتصال به راحتی جدا خواهد شد. بنابراین توصیه می گردد برای جوشکاری پلاستیک از روش مدرن و استانداردی که به کمک سشوار صنعتی انجام می شود و در ادامه به تفصیل توضیح میدهیم استفاده کنید.

باید بدانید

جوش پلاستیک تنها بر روی پلاستیک های دسته ترموپلاست قابل اجرا می باشد. اگر با ترموپلاست آشنایی ندارید مقاله " انواع پلاستیک و کاربردهای آن " را مطالعه فرمایید. ترموست های قالب زده شده، دیگر با اعمال گرما قابلیت تغییر شکل ندارند بنابراین جوشکاری پلاستیک بر روی آن ها عملا بی نتیجه است.

در طی فرآیند جوش پلاستیک، گرما با درجه حرارت مشخصی به پلاستیک های دسته اول (ترموپلاست ها) اعمال می شود. ترموپلاست در مقابل این گرما، نرم شده و تغییر شکل پیدا می کند در نتیجه این فرآیند، می توان آن ها را مجددا شکل داد و یا نواقص آن را به کمک جوش پلاستیک برطرف کرد. به عبارت دیگر جوشکاری پلاستیک با هدف اتصال دو قطعه جدا شده ی ترموپلاست، پر کردن حفره ای در قسمتی از ترموپلاست و یا درز گیری انجام می شود.

جوش پلاستیک استاندارد با سشوار صنعتی چیست؟

در ابتدا لازم است تا تعریفی از جوش پلاستیک داشته باشیم. زمانی که دو قطعه پلاستیک را در نقطه جوش آن ها بهم پیوند میدهیم و یا به عبارت دیگر، پیوند مولکولی/ شیمیایی بین دو قطعه پلاستیک به وجود می آوریم، در واقع جوش پلاستیک انجام داده ایم.

روش های متنوعی برای جوشکاری پلاستیک وجود دارد که در اینجا به هفت روش اشاره کرده و به بررسی کامل جوش پلاستیک به روش هوای داغ می پردازیم :

  1. جوش پلاستیک با استفاده از هوای گرم
  2. جوش پلاستیک به روش اولترا سونیک
  3. جوش پلاستیک به روش لرزشی - سایشی
  4. جوش پلاستیک به روش لیزر
  5. جوش پلاستیک به روش چرخشی
  6. جوش پلاستیک به روش صفحه داغ
  7. جوش پلاستیک به روش مادون قرمز

جوشکاری پلاستیک با استفاده از ابزار داغ (سشوار صنعتی)

در این تکنیک، قطعات پلاستیکی که قصد اتصال آن ها را به هم داریم، در تماس مستقیم با یک نازل متالیکی که به اندازه کافی داغ شده باشد قرار می دهیم. این نازل ها با توجه به نوع سطوح تحت جوش پلاستیک، در شکل های متفاوتی تولید شده اند.

طبیعتا نازلی که برای جوش پلاستیک سپر خودرو بدون توری فلزی و سطوح منحنی مشابه به کار میرود، با نازل بکار رفته در جوش پلاستیک لوازم خانگی به لحاظ شکل و اندازه تفاوت هایی دارد. برخلاف جوشکاری پلاستیک در روش سنتی، که از توری فلزی استفاده می شود و نیازی به حرارت با دمای بالا نیست؛ که البته همین امر سبب می شود جوش پلاستیک محکمی نداشته باشیم وقطعه پلاستیک صرفا آب می شود ودوام بالایی ندارد، در جوش پلاستیک به روش استاندارد و مدرن، درجه حرارت باید بسیار بالا باشد. برای جوش پلاستیک به روش مدرن، باید دما بین 700 تا 720 درجه سانتی گراد باشد.

در صورتیکه ویدیو بالا قابل مشاهده نیست، اینجا کلیک کنید.

چرا برای جوش پلاستیک باید درجه بین 700 تا 720 درجه سانتی گراد باشد؟

ممکن است این سوال پیش آید که: وقتی با درجه حرارت کمتر از 700 درجه سانتی گراد نیز می توان پلاستیک را آب کرد و جوشکاری پلاستیک را انجام داد، چرا باید درجه حرارت را تا 700 یا 720 درجه سانتیگراد رساند؟

در جواب به این سوال باید گفت: درست است که حتی به کمک فندک هم میتوان پلاستیک را آب کرد و جوش پلاستیک را انجام داد، اما هدف ما آب کردن قطعه پلاستیک نیست. بلکه قصد داریم با رساندن درجه حرارت به 720 درجه سانتیگراد، پیوند مولکولی موجود در الکترود و قطعه آسیب دبده را از بین ببریم. از بین بردن پیوند مولکولی، به معنای تغییر شکل مولکول های پلاستیک بصورت موقت می باشد. پس از اینکار، بدلیل اینکه پلاستیک و الکترود دارای الیاف بندی یکسان هستند، مولکول های پلاستیک و الکترود با هم پیوند جدید میدهند و در مرحله خنک کاری و پایین آوردن دمای سطح تحت جوشکاری، این پیوند مستحکم شده و فرآیند اصلی جوش پلاستیک تکمیل می  گردد.

مقایسه توری جوش پلاستیک و الکترود جوشکاری پلاستیک

توری جوشکاری پلاستیک که تا به حال در تعمیرات سپر و سایر قطعات پلاستیکی خودرو و موتورسیکلت استفاده می شده است، روشی منسوخ می باشد که کم کم جای خود را به الکترود و سشوار صنعتی می دهد. در جدول ذیل مقایسه ای بین توری جوش پلاستیک و الکترود را مشاهده می نمایید.

مقایسه توری جوش پلاستیک و الکترود
ردیف توری جوش پلاستیک الکترود جوش پلاستیک
1 غیر هم جنس با پلاستیک هم جنس با پلاستیک
2 عدم انعطاف پذیری انعطاف پذیر با حرارت
3 نیازمند بتونه کاری بعد از اتمام کار عدم نیاز به بتونه کاری
4 جدا شدن بعد از تکان های متوالی اتصال دائمی و عدم جداسازی
5 نازک شدن پلاستیک تقویت پلاستیک و ضخیم تر شدن آن
6 _ دارای الیاف بندی جهت تقویت قطعه
7 چسباندن موقت قطعه جوش پلاستیک و اتصال دائم

 

استفاده از سشوار های صنعتی دیگر برای جوشکاری پلاستیک

سشوار صنعتی و یا سشوار های مشابه دستگاه جوش پلاستیک پرولکترو PROLEKTRO در بازار به وفور یافت می شوند. برای مثال دستگاه جوش آروا و یا سشوار جوش پلاستیک لیستر و یا برند های مشابه. اما تفاوت های زیادی بین این سشوار ها وجود دارد درجه حرارت بالا یکی از این مزیت هاست که دستگاه جوش پرولکترو از آن بهره مند است.

درجه حرارت پایین سبب می شود تا مدت زمان بیشتری نیاز باشد دستگاه جوشکاری پلاستیک خود را نزدیک قطعه کار نگه دارید. همین امر سبب پخته شدن و بد حالت شدن قطعه کار می شود. حرارت بالا و مدت زمان کوتاه در کنار هم جوش پلاستیک استانداردی به ما می دهد.

جوشکاری پلاستیک با استفاده از گاز داغ

دستگاه جوشکاری پلاستیک پرولکترو  

 

تکنیک هوای داغ به تکنیکی اتلاق می شود که از متدهای گرمایشی خارجی استفاده شود. در این نوع فرآیند جوش پلاستیک با دستگاه، نازل جوشکاری و یک شیار جوش به طور همزمان با یک جریان گاز داغ، زمانی که به اندازه کافی نرم شوند حرارت داده می شوند پس از آن میله جوشکاری در شیار جوش فشار داده می شود و به این ترتیب روند جوشکاری پلاستیک با دستگاه تکمیل می گردد. به کمک نازل متصل شده به سشوار جوشکاری، جریانی از هوای داغ (معمولا 700 تا 720 درجه سانتیگراد) سمت الکترود مخصوص و محل اتصال هدایت می شود طی این فرآیند الکترود شکاف بین دو قطعا را پر کرده و جوش پلاستیک تکمیل می گردد. این بخش شروع و ابتدایی کار می باشد پس از به انجام رساندن آن، مراحل دیگری نیز می باشد که در ادامه به آن پرداخته شده است.

برای انجام جوش پلاستیک با کمک سشوار صنعتی، و با تکنیک هوای داغ، همانطور که مطرح شد باید از سشوار جوشکاری پلاستیک برند پرولکترو PROLEKTRO ترکیه استفاده کنید. این سشوار جوش پلاستیک در هشت مدل وجود دارد که بسته به نوع نیاز شما طراحی شده است. بدنه دستگاه طوری طراحی شده است که هنگام در دست گرفتن، بسیار سبک بوده و عمل جوش پلاستیک راحت تر انجام خواهد شد. انواع سشوار های جوشکاری پلاستیک به شرح زیر می باشند :

  1. سشوار جوشکاری پلاستیک مدل prolek-9000 ست
  2. سشوار جوشکاری پلاستیک مدل prolek-9000 ست چراغدار
  3. سشوار جوشکاری پلاستیک مدل prolek-9000 تک
  4. سشوار جوشکاری پلاستیک مدل prolek-9000 تک چراغدار
  5. سشوار جوشکاری پلاستیک مدل prolek-9001 ست
  6. سشوار جوشکاری پلاستیک مدل prolek-9001 ست چراغدار
  7. سشوار جوشکاری پلاستیک مدل prolek-9001 تک
  8. سشوار جوشکاری پلاستیک مدل prolek-9001 تک چراغدار

 

اجزای داخلی سشوار جوشکاری پلاستیک

  • المنت حرارتی

دو نوع المنت حرارتی در سشوار های جوش قرار داده می شود. المنت حرارتی 1550 وات و المنت حرارتی 900 وات. تفاوت در المنت بکار رفته در دستگاه، عملکرد دستگاه را دستخوش تغییر قرار می دهد. در زیر تفاوت این دو دستگاه را به اختصار شرح می دهیم.

  • عایق المنت حرارتی / میکا

سشوار های جوش پلاستیک پرولکترو PROLEKTRO برخلاف سایر دستگاه های موجود در بازار دارای عایق حرارتی هستند. المنت های درون سشوار های جوش پلاستیک (سشوار صنعتی)، توسط عایق حرارتی احاطه شده اند. این عایق از جنس سنگ معدنی "میکا " می باشد که سبب حفظ انرژی و حرارت می گردد بطوریکه بیشینه حرارت تولیدی به خارج از دستگاه هدایت شود. این عایق تمام حرارت تولید شده را به خارج از دستگاه و به سوی نازل هدایت می کند و از هدر رفتن انرژی جلوگیری می کند. با این کار علاوه بر جلوگیری از مصرف بی رویه انرژی و حفظ سلامت دستگاه، بازدهی کار هم به نسبت قابل توجهی افزایش خواهد یافت.

علاوه بر این وجود این عایق حرارتی سبب می شود تا اگزوز خروجی دستگاه ما داغ نشود و در نتیجه با برخورد اتفاقی دستگاه با دست، صدمه ای به جوشکار وارد نخواهد شد.

برای انجام جوشکاری پلاستیک بجز سشوار جوش پلاستیک چه ابزاری نیاز است؟

  • الکترود یا فیلر جوش پلاستیک

بجای توری جوش پلاستیک از الکترود در روش استاندارد و مدرن استفاده می گردد.

  • سنباده

سنباده چتری برای انتهای کار تا ظرافت لازم را بعد از اتمام کار به ما بدهد.

مراحل انجام جوشکاری پلاستیک

جوش پلاستیک با دستگاه مراحل متفاوتی دارد. در ادامه با آرکا صنعت تیوان همراه باشید تا شرح مختصری از این مراحل را در اختیارتان قرار دهیم.

مرحله اول : پاک کردن کامل سطح پلاستیک از هرگونه آلودگی

بهتر است محیطی که جوشکاری پلاستیک در آن انجام میشود، به دور از گرد و خاک و دود باشد. محیطی را انتخاب کنید که از تهویه مناسبی برخوردار باشد. می توانید یکی از درها یا پنجره های محیط کار را باز بگذارید. استفاده از هواکش هم می تواند راه حل مناسبی باشد. حتما از یک ماسک برای جلوگیری از ورود ذرات گرد و غبار به درون ریه های خود استفاده کنید بخار حاصل از فرآیند جوش پلاستیک ممکن است به ریه های شما آسیب وارد کند همچنین استفاده از عینک های پلی کربن نیز به منظور جلوگیری از صدمه خوردن به چشم ( برق زدگی چشم ) توصیه می گردد. برای رعایت اصول ایمنی بهتر است افرادی که حضور آن ها ضرورتی ندارد را از محیط کار دور نگه دارید.

سطح پلاستیک را کاملا تمیز کنید

تا جایی که امکان دارد سطوح پلاستیکی که قرار است جوش داده شود را با آب گرم و صابون کاملا پاک و تمیز کنید. اگر صابون قادر به پاک کردن لایه های چربی و کثیفی روی پلاستیک نبود از مایع ظرفشویی و مواد شوینده قوی استفاده کنید . تمام کثیفی ها و چربی ها را از روی سطح کار پاک کنید . وجود آن ها سبب می شود در طی فرایند جوش پلاستیک، جوش ضعیف حاصل شود. در نهایت روی سطح را با پارچه تمیز خشک کنید. البته سعی کنید از مواد شوینده مقاوم به مواد صنعتی استفاده نکنید زیرا آن ها نیز یک لایه از خود به جای می گذارند که باز هم سبب ضعیف شدن جوش پلاستیک می گردد. در نظر داشته باشید در طی فرآیند جوش پلاستیک جهت حفظ ایمنی از ابتدا از ماسک و عینک مخصوص استفاده نمایید.

دستگاه جوشکاری پلاستیک 9001 چراغدار

مرحله دوم : اتصال دو قطعه پلاستیک

ابتدا سشوار صنعتی جوش پلاستیک را به مدت حداقل 5 دقیقه طبق آموزش هایی که در کلاس های حضوری شرکت آرکا صنعت تیوان دیده اید به برق بزنید تا دستگاه به درجه حرارت مناسب برای جوش پلاستیک برسد. این درجه حرارت بسته به نوع الکترود جوش مصرفی و البته نوع پلاستیک تحت جوشکاری متفاوت می باشد اما بصورت معمول این دما در حدود بازه 700 تا 720 درجه سانتی گراد می باشد. این دما باید در این بازه باشد تا جوش پلاستیک استانداردی داشته باشید.

الکترود جوش را تحت دمای مناسب قرار می دهیم تا فرم و حالت گیرد. در مواقع لزوم نازل دستگاه را در تماس مستقیم با قطعه پلاستیک قرار میدهیم. حرارت مناسب سبب شکسته شدن و بازسازی پیوند مولکولی بین مولکول های پلاستیک و الکترود جوش می گردد. در نتیجه الکترود بخشی از بدنه پلاستیک شده و برخلاف روش سنتی (استفاده از توری) به مرور زمان فرسوده و شکسته نخواهد شد.

اگر قطعات در یک راستا نبودند چه کنیم؟

شاید این سوال پیش آید که در صورتیکه دو قطعه از هم فاصله داشتند و یا در یک راستا نبودند، چطور می توان آن ها را به راحتی جوش پلاستیک داد؟ راه حل استفاده کردن از گیره های نگهدارنده است. دو مدل گیره وجود دارد که کاربرد های متفاوتی در فرآیند جوش پلاستیک دارند. گیره نگهدارنده زمانی استفاده می شود که نیاز است دو قطعه را در یک راستا قرار دهید این گیره دو قطعه را در کنار هم ثابت نگه میدارد.

 گیره نگهدارنده

در صورتیکه قسمتی از یک قطعه مفقود بود، و نیاز بود تا به کمک الکترود مجددا از ابتدا آن قسمت را بازسازی کنید، باید از گیره دیگری برای انجام جوش پلاستیک استفاده کنید. این گیره ظاهر متفاوت تری نسبت به گیره نگهدارنده دارد. این گیره با نام گیره قطعه سازی نیز شناخته می شود. همانطور که از نام این محصول پیداست برای ساختن قطعه در فرآیند جوش پلاستیک استفاده می شود.

گیره قطعه سازی

همانطور که در تصویر مشاهده می نمایید جهت قطعه سازی در فرآیند جوش پلاستیک، قسمت مورد نظر از پلاستیک درست در ناحیه حفره دار گیره قرار می گیرد و قسمت زیرین گیره به عنوان پایه برای ساخت قطعه استفاده می شود. در انتهای قطعه سازی بدلیل اینکه جنس پلاستیک با جنس گیره متفاوت است، بعد از اتمام جوش پلاستیک به راحتی می توان گیره را از سطح کار جدا کرد و مراحل بعدی را انجام داد

روش جوش پلاستیک های کشسان

در ادامه مبحث قبل؛ زمانیکه پلاستیک های انعطاف پذیر دچار آسیب دیدگی میشوند، برای جوشکاری پلاستیک دارای قابلیت الاستیسیته، که سطح آنها با حرارت دادن کش آمده و نسبت به قبل، بزرگتر خواهد شد، برخی از جوشکاران، این قسمت اضافه را به اطراف محل آسیب دیده پخش میکنند. این روش علاوه بر اینکه غیر استاندارد است، سبب میشود محل جوشکاری موج بردارد برای برطرف کردن این موج باید از بتونه بیشتری استفاده کنیم که این کار موجب می شود در اثر ضربه، پلاستیک از همان محل مجدد ترک بردارد.

برای اطلاعات بیشتر درباره انواع پلاستیک ها و کاربرد آن ها در خودرو سازی، اینجا کلیک کنید.

برای جوش پلاستیک به روش اصولی، باید پس از حرارت دادن به پلاستیک، شیاری در محل مورد نظر ایجاد کرده و اضافه پلاستیک را برداشت. پس از حذف اضافات، دو طرف پلاستیک را در مماس با یکدیگر قرار داده و سپس فرآیند جوش پلاستیک را انجام میدهیم.

لازم است بلافاصله پس از اتمام جوشکاری پلاستیک، سطح پلاستیک را با مایع خنک کننده، خنک کنید بطوری که مطمئن شوید قطعه پلاستیک کاملا به حالت جامد و غیر ارتجاعی در آمده باشد. البته در برخی قطعات با جنس پلاستیک خاص، مثل پلاستیک هایی با کد PE ( پلی اتیلن ) نباید بعد از جوش پلاستیک از آب یا فشار هوا برای خنک کاری استفاده کرد بلکه باید اجازه داد پلاستیک خودش خنک گردد.

در تصویر زیر شِمای کلی از نحوه قرار گیری الکترود بر روی شیار/ ترک قطعه کار و نحوه قرار گیری نوک نازل نسبت به قطعه کار را مشاهده می نمایید.

 نحوه قرارگیری الکترود در شیار ترک

 

در نهایت پس از اتمام پروسه جوشکاری پلاستیک، شِمای کلی قطعه کار شما، چیزی شبیه به شکل زیر خواهد بود. همانطور که در شکل زیر مشخص شده است، دو قطعه پلاستیک کاملا از هم جدا شده اند که به وسیله الکترود (با رنگ نارنجی مشخص شده است) این دو قطعه به هم متصل شده اند. به جرات می توان گقت اتصال قطعات پلاستیکی به کمک جوش پلاستیک مدرن با پرولکترو، تنها روش استاندازد جوش پلاستیک می باشد که طبق استاندارد های بین المللی صورت گرفته و برخلاف روش سنتی، از استحکام بالایی برخوردار است. در تصویر زیر صرفا بابت این که تشخیص الکترود از قطعه پلاستیک برای بیننده امکانپذیر باشد، آن را با رنگ متفاوت نمایش داده ایم. اما در واقعیت الکترود ها متناسب با رنگ قطعه انتخاب خواهند شد.

همچنین الکترود ها در ضخامت های متفاوت (اسلیم، نازک و ضخیم) موجود هستند. بسته به اینکه جوش پلاستیک در چه قسمتی از قطعه کار انجام می گیرد و با تشخیص کارشناس فنی که توسط شرکت آرکا صنعت تیوان آموزش داده شده اند، ضخامت متناسب الکترود انتخاب می گردد. در حالت کلی از الکترود با ضخامت نازک (7 میلی متر) برای جوش پلاستیک روی کار کار استفاده می گردد. دلیل این انتخاب این است که روی کار نیاز به ضرافت بیشتری دارد. از الکترود با ضخامت بیشتر (11 میلی متر) در پشت کار که در معرض دید نیست استفاده می شود. لازم به ذکر است پشت کار نیاز به پلیسه گیری و مرحله سناده کشی ندارد. در نهایت از الکترود اسلیم (4 میلی متر) برای جوش پلاستیک در قسمت های بسیار ظریف و قطعه کار های کوچک استفاده می شود.

جوش پلاستیک به کمک الکترود

 

مرحله سوم : پایان جوشکاری پلاستیک

تذکر مهم !!!

درجه حرارت سشوار جوش پلاستیک خود را پس از اتمام جوشکاری، بر روی صفر قرار داره و حداقل به مدت 10 الی 15 دقیقا روی پایه نگهدارنده دستگاه قرار دهید تا کاملا خنک شود.

محل انجام جوش پلاستیک را با سنباده مخصوص صیقل دهید تا کاملا صاف و یکدست شود.

لازم به ذکر است که در راستای رعایت اصول ایمنی محیط کار، مقاله "ایمنی محیط کار" را به دقت مطالعه فرمایید.

برای آشنایی با انواع سنباده و آموزش نحوه سنباده زدن، به مقاله " انواع سنباده و روش های استفاده از آن " در وب سایت شرکت آرکا صنعت تیوان رجوع کنید.

لوازم مورد نیاز جهت انجام جوش پلاستیک

  • اولین و مهم ترین چیزی که برای جوش پلاستیک لازم است، سشوار جوش پلاستیک می باشد، که به کمک آن درجه حرارت لازم را برای انجام پیوند مولکولی و اتصال دو قطعه به هم نقش مهم و اساسی دارد.
  • ابزار دیگری که بدون وجود آن نمیتوان جوش پلاستیک انجام داد، الکترود جوش پلاستیک می باشد. در انتخاب الکترود ها، توجه به این نکته بسیار اهمیت دارد که باید برای داشتن جوش اصولی و محکم، الکترود مناسب و درست را انتخاب کنیم. الکترود جوش پلاستیک با توجه به قطعه مورد نظر و جنس آن انتخاب می شود. از این لحاظ الکترود ها به دسته های زیر تقسیم بندی می شوند :

 

  • الکترود PA ( پلی آمید )

در حرفه جوش پلاستیک، اکترود پلی آمید بیشتر برای جوش دادن زیر کاپوت قسمت موتور استفاده می شود، علاوه بر این از این الکترود برای جوشکاری پلاستیک منیفولد هوا، رادیاتور آب، پانل جلویی بدون الیاف یا همان سینی جلو، همچنین گلگیر ها و سپر های پلاستیکی نیز استفاده می گردد. طبق توضیحات فوق، با الکترود های دیگر، امکان جوش پلاستیک این قطعات وجود ندارد.

برای این نوع جوش پلاستیک باید الکترود را در زاویه 100 درجه و دستگاه جوشکاری را در زاویه 50 درجه نگه می داریم. در صورتیکه زمینه کار نازک بود، باید حرارت بیشتری بر الکترود جوش پلاستیک اعمال شود و در صورتیکه زمینه کار ضخیم باشد، حرارت را بیشتر بر زمینه کار اعمال می کنیم.

 

کاربرد PA در خودرو سازی
زیر کاپوت قسمت موتور
منیفولد هوا
رادیاتور آب
پانل جلویی بدون الیاف (سینی جلو)
گلگیر های پلاستیکی
سپر های پلاستیکی

 

 

  • الکترود POM (پلی اکسی متیلن )

این الکترود فقط در رنگ سفید و در ضخامت نازک تولید می گردد اما در صورتیکه برای جوش پلاستیک نیاز به ضخامت های دیگر و یا رنگ های دیگری داشته باشیم می توان از شرکت سازنده سفارش داد. باید این نکته را نیز در نظر داشته باشیم که کمترین میزانی که می توان از الکترود POM برای انجام جوش پلاستیک سفارش داد، 250 کیلو گرم می باشد.

از الکترود POM در جوش پلاستیک برای جوش دادن قسمت های مختلف پلاستیکی خودرو مانند اهرم های برف پاک کن و چراغ های راهنما، پلاستیک های داخل گیربکس اتوماتیک، پایه های براکت، پمپ های شیشه شور و سایر اتصالات مربوط به این قطعات استفاده می شود. شرکت آرکا صنعت تیوان، با برگذاری دوره های آموزشی در زمینه جوش پلاستیک بر آن است تا گامی مثبت در جهت کارآفرینی و پرورش نیروی متخصص بردارد.

 

کاربرد POM در خودرو سازی
اهرم های برف پاک کن
اهرم های چراغ راهنما
پلاستیک های داخل گیربکس اتوماتیک
پایه براکت سپر
پمپ های بنزین
پمپ های شیشه شور

 

 

  • الکترود ASA ( آکریلونیتریل استایرن آکریلات )

بر خلاف الکترود POM که فقط در رنگ سفید تولید می شود، الکترود ASA تنها در رنگ مشکی و با ضخامت نازک تولید می گردد. از الکترود ASA در حرفه جوش پلاستیک برای جوش دادن لامپ های مشبک، چراغ مه شکن، چراغ آینه، اتصالات فلنچی در موتورسیکلت ها، براکت ها و همچنین در برف پاک کن ها استفاده می شود. توجه کنید : جوش پلاستیک را با توجه به کد های حک شده بر روی قطعه پلاستیک و انتخاب الکترود مناسب انجام دهید.  برای تسخیص دقیق جنس قطعه پلاستیک، مقاله " تشخیص کد پلاستیک " مراجعه نمایید.

 

کاربرد ASA در خودرو سازی
لامپ های مشبک
چراغ آینه
چراغ مه شکن
اتصالات فلنچی موتور سیکلت
پایه های براکت
برف پاک کن ها

 

 

  • الکترود PP ( پلی پروپیلن )

از دیگر الکترود هایی که در این حرفه کاربرد دارد، الکترود PP می باشد. این گروه کالای پلاستیکی به طور گسترده در خودروها و وسایل نقلیه مورد استفائه قرار می گیرد. مورد مصرف آن عموما در قطعات پلاستیکی بکار رفته در سپر ماشین، مخزن فیلتر های باد، سینی جلوی الیاف دار، محفظه دیواره جلویی چراغ راهنما، کنسول میانی، پانل های وی درب ها (رودری)، مخزن آب رادیاتور و محفظه دور فن می باشد که در صورت صدمه دیدن آننها می توان با الکترود PP به راحتی آنها را جوش پلاستیک داد.

هنگام استفاده از الکترود PP در جوش پلاستیک باید دستگاه حرارتی را روی دمای مناسبی تنظیم کرد و عملیات جوشکاری نیز باید مانند سایر جوش ها انجام شود. بدین ترتیب که الکترود های نازک در سطح جلو و الکترود های ضخیم در پشت کار استفاده می شوند. همچنین استفاده از جوش متقاطع مخصوصا در ابتدا و انتهای محل جوش پلاستیک نیز استحکام بیشتری به کار می بخشد.

 

کاربرد PP در خودرو سازی
سپر خودرو
مخزن فیلتر های باد
سینی جلو الیاف دار
محفظه دیواره جلویی چراغ راهنما
کنسول میانی
پانل هاب روی درب (رو دری)

 

 

  • الکترود ABS ( آکریلونیتریل بوتادین استایرن )

در زمینه جوشکاری پلاستیک، ABS پلاستیک بسیار سختی به حساب می آید که عموما در خودرو ها و موتورسیکلت ها بکار می رود. پلاستیک های بکار رفته در سپر ماشین، محفظه آینه ها، جلو پنجره، چراغ ترمز های عقب و بادگیر ها، همچنین فلاپ های موتورسیکلت ها در صورت صدمه دیدن توسط الکترود های ABS جوشکاری می شوند. همانطور که در مقاله " جوش پلاستیک مدرن و استاندارد با پرولکترو " خواندید، مرحله پایانی، خنک کاری است. از آنجا که ABS پلاستیک سختی است، مرحله خنک کاری نتیجه بهتری دارد. در نهایت نیز مرحله سنباده کشی، ظرافت و زیبایی بیشتری به  کار خواهد بخشید.

 

کاربرد ABS در خودرو سازی
سپر خودرو
محفظه آینه ها
جلو پنجره
چراغ ترمز های عقب
بادگیر های موتور سیکلت
فلاپ های موتور سیکلت

 

 

  • الکترود PE ( پلی اتیلن )

کاربرد الکترود جوش پلاستیک نوع PE معمولا در تانکر های آب ( سفید رنگ ) و تانکر های سوخت ( مشکی رنگ ) می باشد. هنگام تعمیر یک قطعه آسیب دیده، با توجه به ضخامت قطعه دمای دستگاه جوشکاری پلاستیک را تنظیم می کنیم. در محل مورد نظر شیار باریکی به کمک نازل سشوار صنعتی ایجاد کرده و به کمک الکترود نازک یک لایه جوشکاری انجام می دهیم. در مرحله بعد، پلیسه ها یا زائده های اطراف را گرفته و در نهایت به کمک الکترود ضخیم از همین کد، روی کار جوشکاری انجام می شود.

 

کاربرد PE در خودرو سازی
تانکر های آب
تانکر های سوخت

 

 

نکته بسیار مهم ... !

نیاز نیست بعد از اتمام جوشکاری، پلاستیک کد PE  را با آب و یا باد خنک کنید. اجازه دهید تا پلاستیک خودش تحت دمای محیط خنک شود. این نکته را در نظر بگیرید : تنها پلاستیکی که بعد از جوش پلاستیک نیاز به خنک کاری ندارد پلاستیک PE (پلی اتیلن ) می باشد.

 

  • پایه نگهدارنده دستگاه هم از مواردی است که انجام جوشکاری پلاستیک را آسان تر می کند. از آنجا که بدنه دستگاه، گِرد و استوانه ای می باشد، ممکن است هنگام کار وقتی دستگاه را رها می کنید قل خورده و تغییر مکان دهد. اگر دستگاه روشن باشد هنگام قل خوردن ممکن است به خود شخص و یا دستگاه های اطراف در حین جوش پلاستیک آسیب و یا صدمه وارد کند. پایه نگهدارنده دستگاه، دستگاه را در محل خود محکم و ثابت نگه میدارد تا دستاه هنگام انجام کار ثابت بماند.

پایه نگهدارنده دستگاه

پایه نگهدارنده سشوار جوش

مهم ترین علت استفاده از پایه نگهدارنده دستگاه در هنگام جوش پلاستیک، حفظ ایمنی محیط کار می باشد. حفظ ایمنی محیط کار حین انجام عملیات جوشکاری پلاستیک، برای حفظ سلامتی اشخاص حاضر در محل و نیز وسایل و تجهیزات شما الزامی می باشد. جنس پایه نگهدارنده از آهن بوده و همچنین یک لایه آبکاری کروم هم بر روی سطح آن انجام شده است.

 

مشخصات فنی پایه نگهدارنده دستگاه سشوار جوش پلاستیک
طول 28
عرض 12
ارتفاع 3
وزن 1357 گرم
جنس آلومینیوم

جمع بندی

در میان تجهیزات و لوازم جوش پلاستیک، که در بین سپر سازان استفاده از آنها مرسوم می باشد، بجز توری فلزی، سیم جوش پلاستیک، چسب جوش پلاستیک و منگنه جوش پلاستیک هنوز هم مرسوم می باشد. این در حالی است که استفاده از این ابزار مصرفی در روش های قدیمی جوش پلاستیک استفاده می گردد.

در روش سنتی جوشکاری پلاستیک، با گرم کردن قطعه ای فلزی ( منگنه جوش پلاستیک / توری فلزی ) که برای انجام جوشکاری پلاستیک استفاده می شود، و چسباندن آن بر روی قطعه کار به اصطلاح دو قطعه را به هم می چسبانند.

اما در روش مدرن جوش پلاستیک، به جای استفاده از توری فلزی جوش پلاستیک از الکترود و فیلرِ هم جنس با کد پلاستیک قطعه کار استفاده می گردد.

شرکت آرکا صنعت تیوان با برگذاری کلاس های حضوری و مجازی گامی موثر در راستای پیشرفت این صنعت برداشته است. آرکا صنعت تیوان تنها نماینده رسمی برند پرولکترو PROLEKTRO کشور ترکیه در ایران می باشد. خرید و پخش تجهیزات جوش پلاستیک برند پرولکترو، تنها از طریق شرکت آرکا صنعت تیوان و وب سایت فروشگاهی این شرکت و یا از طریق وب سایت معتبر دیجی کالا امکان پذیر است.

سایر تصاویر:
AST1 , کلیه حقوق محفوظ است.
برنامه نویسی و طراحی سایت توسط اکسیر.
Top